11 причини за световъртеж по време на бременност

20 декември 2023 г.

11 причини за световъртеж по време на бременност

Световъртежът по време на бременност е често усложнение, причинено от различни метаболитни и физиологични промени в организма, може да е и симптом на бременност. Световъртежът може да бъде причинен и от нарушения, които ограничават притока на кръв или глюкоза към мозъка. Някои жени се чувстват замаяни (имат световъртеж) през първия триместър, други може да го изпитват през цялата бременност. Въпреки че, световъртежът е често срещан симптом на бременност, трябва да потърсите медицинска помощ, за да определите и отстраните основните причини.

Причини за световъртеж или замайване по време на бременност

Световъртежът по време на бременност може да се дължи на различни причини през всеки триместър.

1. Хормонални промени: Отпускането и разширяването на кръвоносните съдове поради повишаване на хормоналните нива може да бъде причина за световъртеж или замаяност по време на бременност. Отпуснатите кръвоносни съдове могат да забавят връщането на кръвта във вената, което води до промени в кръвното налягане. Поради това майките може да имат по-ниско кръвно налягане (хипотония). Това може да намали кръвоснабдяването на мозъка, водещо до временно замайване.

2. Ниска кръвна захар: Промените в метаболизма могат да причинят ниски нива на кръвната захар (хипогликемия) по време на бременност.

3. Извънматочна бременност или тубарна бременност: Кървенето от извънматочна бременност (бременност извън матката) може да причини замайване поради загуба на кръв и ниско кръвно налягане. Жените могат да изпитат коремна болка и вагинално кървене с припадък. Това обикновено се наблюдава през първия триместър и изисква спешно медицинско лечение.

4. Хиперемезис гравидарум: Това е екстремно сутрешно гадене с тежко повръщане при бременни жени. Хиперемезис гравидарум може да причини замайване поради загуба на вода от повръщане. Това може да започне около четвъртата седмица от бременността и може да продължи по-дълго от първия триместър при някои жени.

5. Натиск върху кръвоносните съдове: През втория триместър растящият плод може да упражнява натиск върху кръвоносните съдове. Това може да попречи на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и да доведе до световъртеж.

6. Гестационен диабет: Бременните жени с гестационен диабет може да се почувстват замаяни, когато нивата на захарта им са твърде ниски. Това може да се случи, когато се чувстват гладни.

7. Лежане по гръб: През третото тримесечие жените може да изпитат замаяност, след като са легнали по гръб. Това може да се дължи на натиск от матката върху долната празна вена (която пренася кръв от долната част на тялото към сърцето).

8. Анемия: Бременните жени са по-склонни да развият анемия поради повишено търсене на желязо и недостатъчно желязо в организма. Замаяността може да бъде ранен симптом на анемия при повечето хора, включително бременни жени.

9. Разширени вени: Това може да намали венозното връщане към сърцето, особено при изправяне, и да доведе до ниско кръвно налягане и замайване.

10. Дехидратация: Дехидратацията поради каквато и да е причина може да причини замаяност, тъй като води до намаляване на обема и ниско кръвно налягане.

11. Кървене: Загубата на кръв поради различни причини може да причини замайване поради ниско кръвно налягане.

Усложнения, причинени от световъртеж по време на бременност

Загубата на равновесие и падането е най-големият риск от световъртеж по време на бременност. Може да се опитате да седнете или легнете незабавно, когато се почувствате замаяни. Ако основните медицински проблеми причиняват замайване, усложненията могат да варират.

Замайването поради дехидратация или загуба на кръв може да доведе до ниско кръвно налягане и шок. В някои случаи могат да възникнат животозастрашаващи усложнения, така че се препоръчва да потърсите медицинска помощ за идентифициране и лечение на замаяността по време на бременност.

Как да се предпазите от световъртеж по време на бременността

Следните предпазни мерки могат да помогнат на жените да намалят честотата на замаяност по време на бременността.

 • Избягвайте да лежите по гръб след втория триместър
 • Носете удобни и широки дрехи, за да избегнете проблеми с кръвообращението
 • Яжте редовно според препоръките на лекаря
 • Приемайте добавки с желязо, както е предписано от Вашия лекар
 • Избягвайте да излизате в гореща и влажна среда
 • Пийте повече течности
 • Ставайте бавно от легнало или седнало положение
 • Избягвайте да стоите права за дълги периоди

Можете също така да опитате да движите краката си, ако седите или сте прави по-дълго време. Това може да помогне за подобряване на кръвообращението на краката.

Вземайте топъл душ вместо горещ и поддържайте банята си хладна. Освен това избягвайте пренатоварването по време на тренировка, за да предотвратите замаяност.

 11 причини за световъртеж по време на бременност

Какво да направите при замайване по време на бременност

Потърсете медицинска помощ, ако изпитвате замайване със или без други симптоми по време на бременността. Лекарите могат да идентифицират причината и да предпишат лечение, ако е необходимо.

Ако се чувствате замаяни, следните съвети могат да бъдат полезни:

 • Опитайте се веднага да седнете или легнете, дори ако е на пода
 • Дръжте главата по-ниско или повдигнете краката
 • Поемайте дълбоко въздух
 • Отворете прозорците, за да увеличите циркулацията на въздуха
 • Разхлабете всички тесни дрехи

Не се качвайте по стълби, не шофирайте и не правете нищо, изискващо равновесие, докато се чувствате замаяни. Може да помолите някой да Ви донесе нещо сладко за хапване и вода, ако имате ниска кръвна захар или сте дехидратирани.

Кога да се свържете с лекар

Свържете се с Вашия лекар, ако често имате замаяност или световъртежи по време на бременност. Потърсете незабавно медицинска помощ, за да избегнете стреса, ако имате замайване с вагинално кървене или болки в корема. Това може да означава абрупцио на плацентата, ниско разположена плацента, извънматочна бременност или спонтанен аборт.

Лечение на световъртеж по време на бременност

Лекарите могат да препоръчат съвети за самообслужване и промени в позициите за сън, ако замаяността не е причинена от основни медицински състояния. Лечението на световъртеж може да варира в зависимост от основната причина и може да включва следното:

 • Вливания на интравенозни течности при дехидратация.
 • Хирургично отстраняване или медицинско лечение при извънматочна бременност в зависимост от гестационните седмици и други фактори.
 • Антиеметици, промени в начина на живот и диетата на майката и интравенозни течности се предписват на жени със замаяност, дължаща се на сутрешно гадене и тежко повръщане по време на бременността.
 • При бременни жени се препоръчва консервативно лечение на разширени вени. Това може да включва носене на еластични чорапи, повдигане на краката, контрол на телесното тегло и избягване на стоене права за дълги периоди.
 • Препоръчва се редовно проследяване на кръвната захар, подходяща диета, промени в начина на живот и употреба на лекарства за управление на гестационния диабет. Пероралните лекарства често се предписват за справяне със състоянието при някои жени. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди безопасността по време на бременност.
 • Оралните добавки с желязо и фолиева киселина могат да помогнат за лечение на лека анемия при много бременни жени. Тежката и умерена анемия се лекува с интравенозна терапия с желязо.
 • При жени с тежка кръвозагуба е необходимо кръвопреливане и заместване на течности.

Вашият лекар може да диагностицира основната причина и да планира съответното лечение. Важно е да се установи причината за световъртеж, за да се избегнат възможни усложнения по време на бременността и животозастрашаващи усложнения възможно най-рано.

Замайването по време на бременност може да бъде причинено от хормонални промени, ниска кръвна захар, анемия, гестационен диабет, високо или ниско кръвно налягане, прееклампсия и други фактори. Въпреки това, не го пренебрегвайте, защото някои причини за световъртеж могат да доведат до припадък, което може да застраши бременността Ви. Някои жени може да изпитат замайване само през първия триместър, други може да го изпитат през целия период на бременността. Ако сте замаяни през втория или третия триместър, консултирайте се с Вашия лекар, за да избегнете усложнения. Превантивни действия като правилно и често хранене, приемане на пренатални витамини и избягване на внезапни движения при изправяне или седене също могат да бъдат от полза.

Използвани източници:

Dizziness or Fainting During Pregnancy; Fairview

How to Handle Dizziness During Pregnancy; Nationwide Children’s Hospital

Signs and symptoms of ectopic pregnancy; Planned Parenthood

What really happens during a miscarriage; Pregnancy Birth & Baby

High Blood Pressure (Hypertension); Texas Heart institute