Как да подготвите Вашето дете за бебе номер 2

17 ноември 2022 г.

Как да подготвите Вашето дете за бебе номер 2

Да станеш родител за втори път може да бъде толкова вълнуващо, колкото и първия път.Вторият път емоциите и нуждите на Вашето първо дете са много важни.И ако не балансирате вниманието добре, състояния като ревност или несигурност могат да възникнат между Вашите деца.Ето няколко полезни начина да подготвите първото си дете за бебе номер 2.

Започнете рано

Под това имаме предвид още в момента, в който разберете, че сте бременна и получите потвърждение от лекаря. Ако детето Ви е на около 2 години, например, има вероятност да ходите на тези чести прегледи с него. Точно тези посещения могат да послужат като добър старт за разговор.

Говорете на техния език

Когато споделите „добрата новина“ с първото дете, то няма да има представа какво точно предстои. Малките деца, в крайна сметка, имитират изражението на родителите си. Това изражение може да бъде същото като детето да е щастливо от възможността да има нов приятел за игра или нова играчка. Затова започнете да обяснявате, като оставите Вашето малко дете да разбере какво представляват истинските бебета. Използвайте посещенията си при лекаря като възможност да го направите, тъй като в чакалнята може има бременни жени с деца, по-малки от Вашето.

Направете детето част от пътешествието

Нещата могат да станат по-лесни, когато коремът Ви започне да расте. След това можете да разкажете на детето си за промените, които Вашето бебе претърпява в корема ви. За да помогнете на детето си да разбере по-добре ролята на големия брат или сестра, направете го част от всичко, което правите за бебето – като избиране на дрешки, цвят на креватчето, играчки и т.н.

Как да подготвите Вашето дете за бебе номер 2

Визуалните елементи също помагат

С толкова много приспособления на Ваше разположение можете лесно да намерите видеоклипове на истински бебета, които си играят със своите братя и сестри. Но избягвайте анимации или анимационни филми, тъй като това няма да е достатъчно реалистично.

Изберете име

Можете да измислите име на бебето и да помогнете на Вашето дете да го разпознава. За малките деца става лесно да се свържат с нещо, което има истинско или сладко звучащо име.

Играйте ролеви игри

Помогнете на малкото си дете да влезе в ролята на по-голям брат или сестра, като го накарате да играе ролева игра. Вземете кукла, която прилича на бебе. Покажете на малкото си дете как да приспива бебето или да го храни като поставите купа с храна отпред.

Планирайте добре деня за запознанство на двете деца

Въпреки Вашите приготовления, няма да е лесно за детето Ви да види друго бебе да привлича вниманието на майка му. Така че, когато детето Ви посети в болницата, за да види Вас и бебето за първи път, уверете се, че то/тя вижда бебето в коша вместо в ръцете Ви. По този начин вниманието му веднага ще се насочи към бебето, вместо към мястото, където е бебето.

Въпреки че можете да направите всичко това за Вашето дете, ето едно предупреждение за родителите. Скоро след като се появи Вашето бебе номер 2, опитайте се да не правите ясно разделение на отговорностите. Ако единият от Вас се занимава с бебето през цялото време, има вероятност по-голямото дете да развие ревност към него. Така че, уверете се, че и двамата балансирате времето и вниманието еднакво между двете деца, доколкото е възможно.