Планиране на вашата бременност

8 май 2022 г.

Планиране на вашата бременност

Ако мислите за бременност, посетете Вашия лекар за консултация преди зачеването. Той ще Ви предостави експертни съвети относно планирането на бременността ви. Периодът преди зачеването (3 до 6 месеца преди бременността) е времето за промени в живота, които могат да помогнат за повишаване на плодовитостта, намаляване на проблемите по време на бременност и подпомагане на възстановяването след раждането.

Фолиева киселина

Ако Вие и Вашият партньор планирате бременност, трябва да започнете да приемате фолиева добавка преди да забременеете. Фолиевата киселина помага за осигуряване на най-добри резултати за здравето на вашето бебе, когато то расте. Ежедневният прием на фолиева киселина преди и по време на бременност също предотвратява появата на дефекти на невралната тръба на Вашето бебе.

Внимавайте как се храните

Ако вие и вашият партньор се подготвяте за бременност, трябва да преоценитережима си на хранене и да започнете да избирате по-здравословени продукти. Яденето на добре балансирана храна, включваща всички хранителни групи, много пресни плодове и зеленчуци, ще помогне за шансовете ви за зачеване и здравословна бременност.

Алкохол

Няма безопасно количество алкохол по време на бременност. Следователно, за жени, които са бременни или планират бременност, да не се пие никакъв алкохол е най-безопасният вариант. Алкохолът може да повлияе негативно на здравето и развитието на нероденото бебе за цял живот.

Планиране на вашата бременност

Пушенето

Спирането на тютюнопушенето преди бременността е най-ефективното средство за защита на Вашето бебе и себе си от развитието на сериозни усложнения по време на бременност. Отказвайки цигарите, е по-вероятно да забременеете естествено и без забавяне, по-малко вероятно да претърпите спонтанен аборт или извънматочна бременност и по-малко вероятно да родите бебето си преждевременно.

Преглед преди бременността

Добра идея е да поговорите с Вашия лекар, ако планирате да забременеете. Може да има някои изследвания, които да обмислите да направите, както и да обсъдите общото Ви здраве и фамилна анамнеза. Това може също да включва обмисляне на ваксинации, прегледи при други специалости преди бременността, изследване за полово-предавани инфекции и зъболекарски прегледи, а също така обсъждане на промени в начина Ви на живот. Има възможност да направите генетичен скрининг за носителство на някои генетични състояния при Вас и Вашият патньор, които можете да предадете на Вашето бебе.

Най-доброто време за забременяване

Месечният цикъл на жената.

Овулацията настъпва всеки месец, когато една яйцеклетка се отделя от един от яйчниците.

Понякога се отделя повече от една яйцеклетка, обикновено в рамките на 24 часа след първата яйцеклетка. В същото време лигавицата на матката започва да се уплътнява и слузта в шийката на матката става по-водниста, така че сперматозоидите да могат да плуват през нея по-лесно.

Яйцеклетката започва бавно да се движи надолу по Фалопиевата тръба. Ако мъж и жена са правили секс наскоро, яйцеклетката може да бъде оплодена тук от сперматозидите на мъжа.

Лигавицата на матката вече е достатъчно дебела, за да може яйцеклетката да бъде имплантирана в нея, след като е била оплодена.

Ако яйцеклетката не е оплодена, тя излиза от тялото по време на месечния цикъл на жената, заедно с лигавицата на матката, която също се отделя. Яйцеклетката е толкова малка, че не се вижда.

Забременяване

Най-вероятно е да забременеете, ако правите секс в рамките на един ден след овулацията (освобождаване на яйцеклетка от яйчника). Овулацията настъпва около 14 дни преди първия ден от следващата Ви менструация. Средният цикъл има продължителност 28 дни, но по-кратките или по-дълги менструални цикли са нормални. Така че жените с 28-дневен цикъл ще овулират на 14-ия ден, но жените с 30-дневен цикъл ще овулират на 16-ия ден.

Яйцеклетката живее около 12 до 24 часа след освобождаването й. За да се случи бременност, яйцеклетката трябва да бъде оплодена от сперматозоидите в рамките на това време. Ако искате да забременеете, правенето на секс на всеки няколко дни ще означава, че винаги има сперма, която чака във Фалопиевите тръби, за да срещне яйцеклетката, когато бъде освободена.

Сперматозоидите могат да живеят около 5 дни в тялото на жената. Така че, ако сте правили секс в дните преди овулацията, спермата ще има време да пътува нагоре по Фалопиевите тръби, за да „изчака“ яйцеклетката да бъде освободена. Трудно е да се знае точно кога настъпва овулацията.