Загуба на коса след бременност: причини и лечение

1 юни 2022 г.

Загуба на коса след бременност: причини и лечение

По време на бременността някои жени са в най-добрия си вид с по-гъста коса и блестящи лица. Това обикновено се дължи на повишени нива на хормоните на бременността естроген и прогестерон. Въпреки това, периодът след бременността може да доведе до различни физически промени, включително загуба на коса.

Загубата на коса след бременност е форма на телогенен ефлувиум, временен модел на косопад, предизвикан от конкретно събитие. Това състояние се задейства от внезапно спадане на нивата на естроген, което е нормално след раждането. Такъв косопад обикновено е временен и рядко изисква лечение.

Кога започва косопадът след раждането?

Следродилният косопад обикновено настъпва три до четири месеца след раждането и може да продължи 12 месеца. През този период около 60% от косата преминава към фаза на опадане или телоген. Някои жени може да получат повторен растеж и намален косопад преди 12 месеца.

Какво причинява следродилна загуба на коса?

Цикълът на растеж на косата протича в три фази: фаза на растеж или анаген (2-6 години), преходна или катагенна фаза (2-3 седмици) и фаза на опадане или телоген (3 месеца).

По време на бременност нивата на прогестерон и естроген се увеличават съответно с девет и осем пъти. Този скок в нивата на хормоните кара цикъла да остане във фаза на растеж за по-дълго време, оттук и по-дебела и плътна коса.

Въпреки това, с отстраняването на плацентата след раждането, нивата на хормона започват да се връщат към нормалното. Това внезапно намаляване кара цялата излишна коса във фазата на растеж да хвърли с необичайна скорост. Бързата загуба на голям обем коса може да причини безпокойство, но е временно и косата ви най-вероятно ще се върне в нормалното си състояние в рамките на една година.

Загуба на коса след бременност: причини и лечение

Как да се справим с косопада след раждане?

Следродилната алопеция, като естествено и често срещано явление, обикновено не изисква медицинско лечение. Ако загубата на коса изглежда тревожна или продължава с необичайна скорост за дълго, вашият дерматолог може да препоръча кръвен тест за проверка за анормални нива на хормони на щитовидната жлеза или анемия.

Включването на тези мерки във вашата рутинна грижа за косата може да помогне за справяне с падането и:

  • Използвайте шампоан за обем и лек балсам. Не използвайте шампоани с интензивни кондициониращи свойства, които могат да направят косата да изглежда по-тънка и отпусната.
  • Използвайте нежни движения, докато миете и разресвате косата си.
  • Не оформяйте косата си на кичури, стегнати плитки или опашки, които могат да издърпат косата ви и да я накъсат.

Можете също да помислите за по-къса прическа през този период, за да придадете вид на по-пълна коса и да намалите тежестта на скалпа.

Какви са някои домашни средства за подпомагане на растежа на косата?

Ето някои полезни домашни средства, които могат да помогнат за насърчаване и подпомагане на растежа на косата:

  • Освен хормони, дефицитът на витамин D, ниацин, цинк, есенциални мастни киселини, желязо може да причини загуба на коса. Спазвайте здравословна диета с богати на хранителни вещества храни като листни зеленчуци, соя, кълнове, извара, грах и портокали. Предлагат се различни мултивитаминови добавки, които могат да се консумират след консултация с лекар.
  • Маска от яйчен белтък: Това класическо средство за косопад може да се приготви с една супена лъжица мед и зехтин, смесени с яйчен белтък. Оставете го за 30 минути и изплакнете обилно. Витамините и яйчния албумин помагат за възстановяването на увредената коса, докато медът и зехтинът осигуряват по-лъскава и поддържана коса.
  • Рициново масло: Рициновото масло съдържа основно рицинолеинова киселина, която насърчава кръвоснабдяването на скалпа, като по този начин увеличава растежа на косата и предотвратява падането на косата. Рициновото масло може да се използва с кокосово масло, известно със своите антибактериални свойства, като маска за коса за около три часа. След това го изплакнете обилно с вода.
  • Извара: Тя е сред най-популярните съставки за предотвратяване на падането на косата, като същевременно насърчава здравословния растеж на косата. Изварата съдържа витамин В3, калций, млечна киселина и мастни киселини, наред с други хранителни вещества. Смесете две до три супени лъжици извара и една супена лъжица лимонов сок и нанесете върху косата си за около 30 минути преди изплакване.
  • Семена от сминдух: Накиснете семената във вода за една нощ, направете паста от тях и я нанесете върху скалпа си. Изплакнете го след 30 минути с водата, използвана за накисване, последвана от нормална водa.
  • Масаж: Масажирането на скалпа преди измиване на косата увеличава кръвообращението на скалпа и укрепва корените, като същевременно отпуска ума. Той също така увеличава усвояването на хранителни вещества. Масажирайте скалпа си за около пет до десет минути с етерични масла в основни масла, като кокосово или бадемово, и изплакнете обилно.
  • Добавки с биотин: Дефицитът на кератин може да доведе до загуба и накъсване на косата. Витамин Н или В7, наричан още биотин, улеснява синтеза на кератин. Опитайте да включите в диетата си храни, богати на биотин, като яйчни жълтъци, месо, мляко, ядки и зеленчуци. Можете също да приемате биотинови добавки след консултация с Вашия лекар.

Кърменето причинява ли косопад след раждането?

Не, следродилната загуба на коса не е резултат от кърмене и не трябва да се притеснявате от повишената загуба на коса поради кърмене.

Бързият косопад след бременност е често срещано явление поради спадане на хормоналните нива след раждане. Следродилният косопад обикновено не е причина за безпокойство и не изисква никакво лечение, а косата ви ще започне да расте нормално с времето. Междувременно можете да опитате мерки за домашна грижа, за да се справите със загубата на коса след бременност. Въпреки това, ако сте загрижени за необичайна загуба на коса за дълго време след раждането, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, тъй като това може да означава други основни състояния, като аномалии на щитовидната жлеза.

Използвани източници:

Hair loss in new moms.

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/new-moms

Oriol Mirallas and Ramon Grimalt; (2016); The Postpartum Telogen Effluvium Fallacy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908443/

Pregnancy and hair loss.

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/hair-loss-during-pregnancy/

Hair changes in pregnancy and postpartum: What’s going on?

https://www.lamaze.org/Giving-Birth-with-Confidence/GBWC-Post/hair-changes-in-pregnancy-and-postpartum-whats-going-on

Postpartum hair loss.

https://health.clevelandclinic.org/how-to-deal-with-hair-loss-after-pregnancy/

15 Best Natural Home Remedies For Dry and Damaged Hair.

https://medical-news.org/15-best-natural-home-remedies-dry-damaged-hair/6245/2/