Ползи от консумирането на слънчогледовo семe по време на бременност

10 декември 2023 г.

Ползи от консумирането на слънчогледовo семe по време на бременност

Тези семена са пълни с витамини и хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за Вашата бременност. Сурови или печени, тези семена са пълни с хранителни вещества, които подпомагат растежа на Вашето бебе и намаляват риска от нарушения в развитието. Освен това високото съдържание на калий може да помогне за поддържане на нивото на кръвното Ви налягане. Слънчогледовите семки могат да се приемат като вкусни солени закуски или да се добавят към сладкиши, зърнени храни или паста.

Ползи от яденето на слънчогледови семки по време на бременност

Поради многобройните ползи за здравето, слънчогледовите семки са популярна добавка към храненето по време на бременност.

1. Слънчогледовите семена са богати на около 90% витамини, фитохимикали, протеини, минерали, антиоксиданти и полиненаситени мазнини.

2. Витамин Е, съдържащ се в слънчогледовите семки, действа като антиоксидант и предпазва тялото Ви от увреждания, причинени от свободните радикали. Освен това Ви предпазва от съсиреци в кръвоносните съдовете.

3. Фосфорът и минералите, открити в слънчогледовото семе, подпомагат развитието на костите на Вашето неродено бебе.

4. Високото съдържание на калий помага за регулиране на натриевия баланс в тялото. Това помага за поддържане на нормално кръвно налягане.

5. Фитохимикалите в семената подобряват имунната Ви система, която отслабва по време на бременност, за да увеличи способността на тялото да приема растящото бебе.

6. Слънчогледовите семена и маслото съдържат омега-6 мазнини, които са полезни за сърцето и тялото и могат да се комбинират с омега-3 мазнини, за да подобрят съотношението на тези мазнини.

Слънчогледовите семена са добър източник на витамини B3, B5 и B6, които могат да допринесат за цялостното здраве на майката и нейното неродено бебе.

Можете лесно да включите слънчогледовите семки в ежедневното си хранене. Може да смесите сурови слънчогледови семки с най-различни ядки и сушени плодове, за да направите бърз микс за здравословна закуска. Може да добавите слънчогледови семки, когато приготвяте различни домашни печива.

Слънчогледово семе и фолиева киселина

Слънчогледовите семена са богат източник на фолати и различни минерали като желязо, калций, магнезий, цинк, селен и мед.

  • Фолиевата киселина в слънчогледовите семки помага за образуването на червени кръвни клетки и пренася кислород от белите дробове до различните части на тялото.
  • Тъй като дневната Ви нужда от фолиева киселина се увеличава по време на бременност, слънчогледовите семки могат да бъдат чудесно допълнение към Вашата диета. Известно е, че чаша сушени и обелени слънчогледови семки съдържа приблизително 225 mcg фолат.
  • Липсата на фолиева киселина отключва различни проблеми като нарушения в развитието на Вашето растящо дете.

Рискове от яденето на слънчогледови семки по време на бременност

Слънчогледовите семки са богати на хранителни вещества, които могат да представляват риск за здравето по време на бременност, когато се консумират в излишък. Ето някои от рисковите фактори, за които трябва да внимавате:

  • Консумацията на големи количества слънчогледови семки може да доведе до фосфорна токсичност, която може да доведе до увреждане на бъбреците.
  • Може да страдате от селенова токсичност, която води до симптоми като селеноза. Раздразнителността и умореното тяло са чести симптоми в този случай.
  • Твърде много слънчогледови семки също могат да доведат до кожни огнища и да направят косата и ноктите Ви чупливи.

Слънчогледовите семки са с високо съдържание на калории и натрий, така че техният прием трябва да се извършва умерено като част от здравословна диета. Попитайте Вашия лекар дали можете да приемате слънчогледови семки всеки ден. Ако получите зелен сигнал от него, можете спокойно да ги консумирате умерено всеки ден. Не забравяйте, че умереността е ключовата дума тук. Препоръчва се да не се консумират повече от шепа белени слънчогледови семки (около 30 грама) на ден.

Тези семена могат да бъдат безопасно допълнение към Вашата диета за бременност, когато се приемат в умерени количества. Освен това слънчогледовите семки са богати на фитохимикали, диетични фибри, калий, въглехидрати, фолат, витамини и минерали, необходими за здравословна бременност и развитие и хранене на плода. Можете да добавите тези семена в салати, сладкиши или да хапвате печени семена по време на закуска.

Ключът към здраво бебе е доброто хранене по време на бременност и включването на здравословни хранителни навици. Балансираната диета, пълна с хранителни вещества, е най-добрият начин да се насочите към здравословна и щастлива бременност.

 Ползи от консумирането на слънчогледовo семe по време на бременност

Използвани източници:

1. Sunflower Seeds May Aggravate Acne https://nutritionfacts.org/2022/04/07/sunflower-seeds-may-aggravate-acne/

2. Seeds, sunflower seed kernels, dried https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170562/nutrients

3. Roles of Vitamin B in Pregnancy. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/vitamin-b-pregnancy/